lauantai 2. helmikuuta 2013

Lukupäiväkirjaan

Lubna Ahmad al-Hussein; 40 raipaniskua. Tositarina nyky-Sudanista.
Heinäkuussa 2008 Lubna Ahmad al-Hussein istuu ravintolassa Sudanin pääkaupungissa Khartumissa, kun 12 siveyspoliisia ryntää sisään suorittamaan ratsiaa. Hänet ja 10 muuta naista pidätetään väkivaltaisesti säädyttömästä pukeutumisesta syytettyinä. naisilla on islamilaisten huivien ja tunikoiden lisäksi yllään sarwal, löysästi istuvat pitkät housut. Naiset tuomitaan ruoskittaviksi.
 Tämä on lähtötilanne ja koukuttava sellainen. Myönnän, että rakastan elämänkertoja ja vieraat kulttuurit kiehtovat. Mutta niin kiinnostaa myös naisen asema ympäri maailmaa, epäkohdista lukeminen on aina yhtä järkyttävää.

Suuri osa naisista alistuu kohtaloonsa, ottaa vastaan sen mitä annetaan eikä jaksa kyseenalaistaa saamaansa kohtelua. Aina kuitenkin nousee Lubnan kaltaisia naisia, jotka nousevat yleensä julkiseen vastarintaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja innottavat näin myös muita esimerkillään. Pysäyttävä kirja. Ja kunnioitan Ahmad al-Husseinin kaltaisia naisia, jotka uskaltavat olla sitä mitä ovat, eivät anna periksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti