tiistai 18. syyskuuta 2012

Lukupäiväkirjaan

Sergei Dovlatov; Meikäläiset
Meikäläiset seuraa Sergei Dovlatovin suvun tarinaa vallankumousajan Vladivostokista 80-luvun New Yorkiin. Teos ei ole tavanomainen sukukronikka vaan eräänlainen kirjallinen perhealbumi, sarja muotokuvia kirjailijan sukulaisista, joiden kohtaloissa heijastuu Venäjän ja Neuvostoliiton historia.
 Täytynee heti ensalkuun sanoa, että tämä oli yksi parhaimmista nykyvenäläisten kirjailijoiden kirjoista, joita olen lukenut. Takakannessa Joseph Brodsky toteaa, että Dovlatov on ainoa venäläinen prosaisti, jonka teoksia ei jätetä kesken. Tuohon kommenttiin en täysin yhdy, olen lukenut monia loistavia nykyvenäjän prosaisteja, joiden teoksista olen pitänyt todella paljon, mutta siinä Brodsky osuu naulan kantaan, että tätä teosta ainakaan ei halunnut jättää kesken.

En tiedä aukeaako kirja sellaisille, jotka eivät ole kiinnostuneita Venäjästä tai eivät ole tietoisia neuvostoajoista ja sen eriskummallisuuksista. Mutta itse sain nauraa useaan otteeseen Dovaltovin kirjoittaessa Neuvostoliitosta ja sen käytänteistä. Tässä pieni viittaus lehdistöön:
Kuten tiedetään, lehdissämme vain kirjoitusvirheet ovat totta. Neuvostoansa (=Neuvostokansa), Komunistit kannattavat puolueen katkaisua (=ratkaisua), Ylipällikön käsky (=Ylipäällikön).
Tai sitten viittaus Venäjän surullisen kuuluisaan äänestämiseen ja vaalituloksiin:
Muistimme on valikoiva - kuin vaaliuurna.
 Tai sitten loistava pätkä kirjallisuudesta ja kirjailijoista. Kuinka totta tämä onkaan ollut:
Ihmisiäkään ei enää teloitettu. Eikä edes vangittu. Tai vangittiin kyllä, mutta harvoin. Ja sitä paitsi todellisten tekojen tai vähintään varomattomien lausuntojen vuoksi. Siis syystä. Eikä kuten ennen. Tästä huolimatta kaikki oli paremmin Stalinin aikaan. Stalinin aikaan julkaistiin kirjoja, sitten ammuttiin kirjoittajat. Nyt kirjailijoita ei enää ammuta. Kirjoja ei enää julkaista.
Dovlatov oli hyvin neuvostokriittinen kirjailija ja ehkä juuri tästä syystä hän ei saanut kotimaassaan julki kuin kaksi novellia. Lännessä sen sijaan ilmestyivät aluln perin kaikki hänen teoksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti