tiistai 2. huhtikuuta 2013

Lukupäiväkirjaan

Hilja Valtonen; Ruskapäiviä

Tämä kirja on ollut hyllyssäni jo ikuisuuden, mutta sitä ei vain ole tullut luettua. Valtosen muu tuotanto on kyllä tuttua ja olen pitänyt jokaisesta kirjasta. Flunssan kourissa ollessani kaipasin hieman kevyempää luettavaa ja kirjahyllyn edessä seisoessani päädyin että tämä voisi olla sellainen ja oikeassa olin.
Elida Aprakka eli Elli-neiti on rehellinen vanhapiika, entinen opettaja. Hän viettää ehtoohetkiään kerrostalossa, jossa onneksi asuu mielenkiintoisia ihmisiä alkaen pankinjohtajan leskestä ja päätyen talonmiehen vilkkaaseen 9-vuotiaaseen tyttäreen. Elli-neidin elämässä tapahtuu heidän ansiostaan vaikka mitä, kunnes eräänä päivänä tapahtuu vielä ihmeellisempää: hänen ovelleen ilmestyy tuntematon, nuori, raskaana oleva nainen. Kuka hän on ja miksi hän on tullut selviää sellaisella vauhdilla, että 72-vuotiaan Elli-neidin ruskapäiviä alkaa lämmittää todellinen menneisyyden hehku - oikein käsinkosketeltavassa hahmossa.
Ja oli kyllä niin taattua Hilja Valtosta. Aikaisemmat kirjat ovat kertoneet nuorista naisista, jotka ovat loppujen lopuksi selvinneet mistä vain ja ovat löytäneet oman paikkansa. Tämän kirjan asetelma olikin hieman erilainen, kun päähenkilönä olikin 72-vuotias eläkeläinen. Mutta Valtosen tapaan, vahva nainen, joka on selvinnyt vaikka mistä.

Vaikka kirjassa tapahtuu oikeastaan hyvin vähän, tapahtuu siinä kuitenkin paljon. Vaikka Elli-neiti on hyvin paljon vain kotosalla se ei tarkoita sitä etteikö kirjassa tapahtuisi. Ellin menneisyys kerrotaan hienovaraisesti siellä täällä ja hänestä rakentuu aivan erilainen kuva kuin olisi kirjan alussa uskonut. Oman vivahteensa tarinaan tuo Ellin oven taakse ilmestyvä raskaana oleva nuori nainen, jonka kautta saamme kurkistaa myös toiseen tarinaan...ja miten se liittyy loppujen lopuksi jollain tavalla myös Elliin.

Kyllä kannatti lukea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti