keskiviikko 27. elokuuta 2014

Gabrielle Zevin; Tuulisen saaren kirjakauppias

Tämä on kirja, jonka löysin sattumalta kirjaston palautettujen hyllystä. Aiheena kirjat ja kirjakauppias, tottakai luettavaksi kotiin.
A.J. Fikry on melkein nelikymmenvuotias, eikä elämässä ole käynyt niin kuin piti. Hänen vaimonsa on kuollut kolarissa, yhdessä perustetulla kirjakaupalla menee huonommin kuin koskaan, ja hänen aarteensa, harvinainen Edgar Allan Poen ensimmäisen teoksen hyväkuntoinen laitos, on varastettu. Kirjatkaan eivät enää tuota iloa. Mutta sitten kaupan takahuoneesta löytyy outo, elävä paketti. Odottamaton tapaus muuttaa Fikryn elämän, antaa hänelle mahdollisuuden aloittaa kaikki alusta.
Olen rehellinen. Alkuun vei muutaman kymmenen sivun verran päästä mukaan tarinaan, mietin muutamaan otteeseen lopettaisinko kesken. Mutta en lopettanut. Mietin pitkään häiritseekö minua kirjailijan selkeästi laaja tietämys kirjoista ja kirjailijoista, mutta ei se lopulta edes häirinnyt. Sitä ei tuotu esille sellaisella tavalla, että lukijana olisin kokenut itseni mitenkään sivistymättömäksi.

Kuva Fikryn kirjakaupasta on jotenkin hyvin idyllinen. Sellainen, että melkein haluaisin perustaa itsekin kirjakaupan (mutta vain melkein). Fikry elämäänsä tympääntyneenä kauppiaana on henkilönä ensalkuun melko tylsä ja mitäänsanomaton, mutta loppua kohden hän kasvaa hahmona yllättävän vahvasti. Ehkä juuri kirjan muut keskeiset henkilöt tukevat tätä kasvua, mene ja tiedä. Tietenkin tuo takakannessa mainittu odottamaton tapaus, "elävä paketti", muuttaa kaiken, ja hyvä niin. Ilman sitä kirja ei olisi ollut kovinkaan mielenkiintoinen.
Muutoksen myötä ihmiset palaavat Fikryn elämään. Ystävät, sukulaiset ja liiketuttavat; kyläläiset, lukijat ja kirjailijat. Kirjojen ja tarinoiden maailma avautuu taas Fikrylle, ja hän alkaa kirjoittaa tyttörelleen kirjettä, jossa hahmottelee elämän tarkoitusta.
Ihmisen tarve muutokseen, selviytyminen, nouseminen jaloilleen, rakkaus, vahvuuden löytäminen....ehkä kliseisiä aiheita käsitellä, mutta mielestäni Zevin onnistui tehtävässään hyvin. Ja niin, palatakseni vielä kirjoihin ja niiden maailmaan, toivat ne mukavaa vastapainoa A.J. Fikryn ja hänen lähipiirinsä elämään. Ja onhan mukana myös pohdintaa sarjassa e-kirjat versus perinteiset kirjat. Argumentteja löytyy niin puolesta kuin vastaan.
Tuulisen saaren kirjakauppias on unohtumaton kertomus muutoksista ja uusista mahdollisuuksista, siitä, miksi luetaan ja miksi rakastetaan.
Mielestäni kirjan tarina pysyi melko hyvin kasassa, mutta loppua kohden se alkoi muuttua hieman sekavaksi ja fokalisoijia nostettiin esiin ehkä hieman liikaa, tarinan kannalta olisi voinut keskittyä vain muutamaan. Tämä oma subjektiivinen näkemykseni. Ja loppuratkaisu, sen onnistumisesta en ole aivan varma. Ollakseni rehellinen, ehkä hieman odotettavissa kaiken jälkeen. Olisin toivonut jotain muuta, jotain enemmän.

Ehkä Tuulisen saaren kirjakauppias ei nouse parhaiden lukemieni kirjojen joukkoon, mutta ei se silti ollut huonokaan. Se oli tarpeeksi kevyttä, mutta ei liian, vaan siitä löytyi myös syvällisempi puoli, joka kantoi keveyttä huomattavasti enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti